50-års touren 2008

Sjukvårdsstrejken på vårkanten ändrade våra planer ordentligt då Gun-Britts ryggoperation ställdes in. Som tur är så är läget för hennes rygg inte så akut att man inte kan dra en runda med husbilen.

När man är i vår ålder så är också många vänner det vilket innebär att det är många som man gärna uppvaktar när de fyller just 50.

Vår kompis Picco ville inte ha någon stor tillställning men hustru Hélène ville ändå överraska lite grann. Vi laddade Hymern och drog iväg på lördagen mot västkusten men slog läger redan i Åmål där man kan stå med bilen nere i hamnen med vatten på bägge sidor. En fin plats men vädret var ju som det brukar i Sverige. Söndagen ägnades åt lite turistande bland annat kollade vi in Håveruds akvedukt, inte var det så fantastiskt som vi trott men ändå sevärt.

  
Ställplatsen vid småbåtshamnen i Åmål                       Håveruds akvedukt

Drog så vidare mot Grebbestad där man fördel kunde övernatta mitt i centrum. Vi slogs redan här, över hur folktomt det är i Sverige innan den riktiga semestern kommer igång. Små cykelturer och lite vandringar på klipporna mellan skurarna hann vi i varje fall med.

 
Härliga västkustklippor                                              Regnbågens vackra färger

Anledningen till att vi var just här var för att vi skulle vara med och uppvakta vår kompis Picco som nu kliver över 50-gränsen.

 
Jubilaren gratuleras                                                    Familjen och champagne

Picco och hans familj hade bokat rum på Tanum strand där vi käkade en trevlig middag tillsammans. Naturligtvis hade vi parkerat Hymern precis utanför trots att man på skyltar inte ville ha just sådana här. Som sagt det var folktomt och vi stod alldeles ensamma på P-platsen, lugnt och skönt. Morgonen därpå var det strålande sol och vi packade ryggsäcken full med frukost och knatade upp över klipporna, det blåste lite men vi hittade en plats som låg i lä. Här åt vi var frukost, så här ska det vara på sommaren. Jämt! Runt lunchtid skulle det golfas, alltså minigolf. På roliga banor hade vi olika trevligt beroende på hur det gick:).

 
Äntligen, vilken härlig morgon                                     Anders solar benen efter en god frukost på klipporna

Vi tackade för oss och rulllade vidare söderut, det ena västkustparadiset efter det andra avverkades innan vi gjorde halt i Lysekil. Här var det lite knöligt att hitta P-plats men till slut så lyckades vi. Inte imponerade Lysekil på oss, hit lär det dröja innan vi återvänder. Smögen lät bättre men tusan vad svårt de gjort det för oss husbilsåkare, vill ogärna ta in på camping bara för en natt. Här hittade vi inte något bättre alternativ en just en camping i Kungshamn. Förvisso precis vid vattnet men.. Anders tog en tur på cykeln och Gun-Britt en på sin hoj.

 

Vädret var som sagt inget att yvas öve varför vi dagen därpå drog vidare mot Mollösund som visade sig vara mysigt värre. Men det var det här med vädret, skurarna avlöste varandra men några småpromenader i byn hann vi med innan vi från vår exellenta ställplats i hamnen kunde kolla på EM-fotboll.

 
Hamnen i Mollösund                                                   Ställplats precis vid kajen

På morgonen regnade det igen! Efter lite diskussioner bestämde v i oss för att avbryta semestern och fira midsommar hos Anders bror i Kolpebo istället. Sagt och gjort, hem för en natt.

 
Resning av midsommarstången                                  Sill med tillbehör
         
Mikael ville göra oss sällskap och fira midsommar med kusinerna. Vi anlände lagom till sillunchen Thomas (Anders bror) hade förberett för ev regnskurar med ett jättetält där alla 30-talet gäster fick plats. Vi hade dock tur, fint väder hela eftermiddagen och kvällen. Lekar, midsommarstång, sång och trevligt umgänge varavades under denna midsommarafton vid sjön Barken i södra Dalarna. Det blev bara en kort visit, vände hem till Örebro redan på midsommardagen. Vi är dåliga festprissar så på em och kvällen intog vi vågrätt ställning, tur att det var fotboll på tv.

 
Thomas ser till att alla gästerna trivs                          ...åsså var det dags för lekar....

Efter lite trädgårdsarbete och tvätt packade vi om och gav oss iväg fram på eftermiddagen. Resans mål var Skåne och Ängelholm senast nästa söndag, så vi tänkte att östkusten får det bli denna gång. Första stoppet blev i Mem 5 km utanför Söderköping precis vid första slussporten vid Göta kanal. En riktigt mysig ställplats med plats för både husvagnar och husbilar och i båtarna som låg förtöjda vid kajkanten bode båtfolket.

 
Vilken härlig svensk sommarkväll                               Ställplatsen i Mem intill slussarna

Måndag morgon började med en cykeltur utmed kanalen in till Söderköping, där vi strosade runt, hittade "sommar" ställplatsen på en skolgård väldigt centralt. Köpte med oss nybakade bullar till förmiddagskaffet i husbilen. Fortsatte resan till St. Annas skärgård och vidare till Gryts skärgård, jättehärligt. Väl ute på Fyrudden passade vi på att besöka Palle (Anders cykeltränare under ungdomsåren i Fagersta)och Solveig som bor här under sommarhalvåret. Vintern tillbringar de i sin lägenhet i Torrevieja i Spanien, ingen dum tillvaro. For vidare söderut till Västervik där vi övernattade på ställplatsen vid hamnen.

 
Cykelvägen längs med Göta kanal                               Ett riktigt kort ortsnamn

Vädret fortsatte som det börjat denna sommar, kallt, regnigt och blåsigt. Efter en liten morgonpromenad i ett regnigt Västervik styrde vi kosan mot Öland i hopp om att få lite sol och värme. Vi bestämmde oss för camping denna gång med gångavstånd in till Borgholm. Anders tog en tur på cykeln och Gun-Britt en promenad i stan. Middag intogs på en av Borgholms nästan helt tomma resturanger, man kan inte tro att det är semestertider, var är alla människor?

 
Ölandsbron                                                                 Anders sitter i solen och skriver på sin blogg

Äntligen lite sol men hu vad det blåser, ja ja det regnar i alla fall inte. Cyklade till Soliden där vi tog en tur i den vackra parken. Väl tillbaka i Borgholm hittade vi en marknad strosade runt en sväng innan vi återvände till husbilen. Gun-Britt fick ordentligt ont i ryggen så kvällen tillbringades i husbilen och fotboll på tv.

 
Mysiga gator och hus i Kristianopel

Packade ihop efter frukost och dusch, stannade till i Färjestaden och Paradisverkstaden, gjorde några inköp. Anders har alltid önskar att få besöka Kristianopel mest för att namnet är så häftigt. Jättemysigt litet samhälle, fortfarande blåsigt fast solen tittar fram en stund. 

  
En kanon i småbåtshamnen i Kristianopel                    Anders och Håkan med kompis inför dagens pass

När vi ändå var i trakterna ringde vi våra vänner Håkan (Piccos storebror)och Ingrid i Eslöv och frågade om de vill ha besök. En mycket trevlig kväll med god mat, trevligt sällskap och så fotboll Ryssland - Spanien. Håkan ligger i hårdträning för La Marmotte i Frankrike ett cykellopp som tar sig över fyra toppar på över 2000 möh. Det var bara för Anders att hänga på dagens intervall pass. Efter den 10 mil långa cykelturen tog vi oss till Lund för att möta dagens regnskur. Tur att det var lunchtid och att vi stod utanför en lunchresturang. Efter ett besök hos Håkan på Cykel City for vi till Ängelholm, huvudmålet för denna resa.

 
Håkan och Tess                                                          Hela familjen inklusive Tess hund

Gun-Britts barndomskamrat Monica fyller 50 år på måndag och hon vill fira dagen med sina närmsta vänner och familj här i Skåne, där hon tillbringat så många sommrar. Vi skulle bo på Råbocka camping och de andra i stugbyn intill. Trots vädret var det nästan fullt på campingen. Lite shopping i Ängelholm, cykeltur till Skällderviken och middag på en uteresturang med andra ord en riktigt härlig lördag. Söndagsmorgonen var riktigt grå och trist så vi bestämde oss för att ta en biltur runt Bjärehalvön med stopp i Torekov och Båstad. Fram på eftermiddagen anlände resten av festsällskapet och vi tände grillarna.

 
Gun-Britt och majvor på promenad i Båstad                Jordgubbstårta och champagne  

Några dagar tillsammans och så var det dags för födelsdagen. Gemensam frukost i solen! Vilken lycka denna sommar. Vid 17.00 tiden var det samling för gemensam promenad till Klitterhus. Då kom tidernas överraskning! Här delades det nämligen ut inbjudningskort till vigsel mellan Monica och Håkan! Vi kom att få vara med om en vigsel mellan två som hårdnackat i 30 år, sagt att de inte skulle gifta sig.

 
Monika och HåkanWestborg                              

Akten blev både fin och minnesvärd, maten var super, kvällen underbar. Tänk att de lyckats hålla det hemligt för alla. Som extra krydda på överraskningarna antog de släktnamnet Westborg. Ja trevligare kan det knappast bli.

 
Hela gänget skålar för brudparet                                 Vänninorna och Tess

Efter ytterligare någon dag rullade vi mot Göteborg. Nu kom värmen till sommarsverige. I Göteborg skulle Gun-Britts systerdotter Jenny springa orienterings VM för juniorer och vi hade spestast in oss på att kolla in medeldistansen som hon var regerande mästare på.

Den första natten stod vi vid målområdet i Högsbo, det var inte lätt att hitta till målområdet. Orienterare kan säkert orientera i skogen men att anpassa sina arrangemang till de som bara vill se på tävlingarna, det kan dom inte. Nej mer kan man begära. Nu blev det inget guld när vi var där men det kom senare i veckan.  

 

www.andiamo.se © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

www.andiamo.se