Rügen - medelhavskänsla vid Östersjön

Denna försommar resa skulle gå till den tyska ön Rügen tillsammans med vår vänner Olof och Siv, vi i husbil och dom i bilen. Men först svenska mästerskapen på cykel.

På fredag eftermiddag körde vi ner till Husqvarna där 5 mil tempo skulle köras och sammtidigt skull årets upplaga av Vättern runt köras. Vi var lite fundersamma om det skulle bli så att SM cyklisterna skulle "kollidera" med Vättern runt motionärerna. Arrangörena klarade det bra och Stefan kunde ställa sig på prispallen efter en mycket fin bronsplats. Stina och Mikael hade åkt i egen bil ner eftersom de skulle åka tillbaka till Örebro, men kollade in cyklisternas framfart i regnvädret tillsammans med oss i husbilen. 

Vi gjorde kväll på parkeringen utanför Elmia mässan där det pågick en dataspelsmässa med tusentals dataspelande ungdomar. Här kunnde vi ligga och kika ut genom fönstret på alla cyklisterna som började komma i en strid ström. På morgonen var det inte många plusgrader trots att vi är inne i juni månad och gissa om det var skönt att få sitta inne i en varm husbil och titta på cyklisterna som huttrande körde upp till matstationen.

Vi forsatte till Värnamo där linjeloppen av årets svenska mästerskap skulle hållas. Hittade en parkering alldeles intill målet, perfekt. Tillbringade kvällen i glada cykelvänners lag över en god bit mat och forsatte att släcka törsten vid vår lilla camping. Stefan fick lägga ytterligare en bronspeng till sin samling denna dag och mästerskaps kedjan som årets bästa SM cyklist.

Vi forsatte nu genom ett vackert försommar Sverige till Trelleborg där vi bestämt att möta upp Siv och Olof. Efter en god middag gjorde vi natt för att ta morgonfärjan till Sassnitz. Färjan tar 4 timmar och vädret var strålande så vi kunde sitta ute på däck hela resan, de vita mäktiga kritklipporna kom allt närmare.

Väl framme körde vi till Hitlers tänkta sommar paradis Prorer Wiek eller kollosen på Rügen som det också kallas. Detta 4,5 km långa byggnadskomplex, grått och förfallet en nästan overklig syn. I Binz hittade Siv och Olof en lägenhet att hyra och precis rakt över gatan låg ställplatsen.

Vi tillbringar nu några dagar på denna Tysklands största ö som innan murens fall tillhörde DDR. Binz som till för 10 år  sedan var helt föfallet är nu helt upprustad med bländande vita hus, vackra strandpromenader och mysiga resturanger och kaféer. I Stellin ligger den vackra piren som sträcker sig 400 meter ut i det gnistrande havet.

Königsstuhl - Kungastolen en 118 meter hög kritklippa som stupar rätt ner i havet. Här lär Karl XII suttit och betraktat ett viktigt sjöslag mellan svenska och danska flottan. Fiskebyn Vitt som finns med på världsarvslistan bjuder oss på färskrökt fisk. Bergens lågprismarknader bjuder på shopping av allehanda saker och drycker. 

En utflykt till hansastaden Stralsund hinner vi också med innan det är dags för Siv och Olof att återvända till Sverige och midsommarfirande. Vi forsätter österut till ön Usedom Tysklands näst största ö. Ön tillföll Sverige i westfaliska freden 1648 men "vi" avträdde den redan 1720. Ön påminner mycket om Rügen med långa härliga sandstränder. Vädret har nu stabiliserat sig och värmen är äntligen här, så nu kan vi äntligen få lata oss i dom mysiga korgstolarna som står i långa rader på stränderna. 

Vi tog flera cykelturer över gränsen till Polen och kollade in gränshandeln, vid denna gräns kan man bara gå eller cykla över, ingen biltrafik. Häftigt att se tyska kvinnor som vandrade över med tomma korgar och fyllde dom med frukt och grönsaker på polska sidan. Vi bodde på en ställplats som vi hittade efter lite letande, trångt men alla hjälptes åt att guida in varandra.

Efter några dagar återvände vi till Rügen, denna gång västsidan där vi cyklade runt, det finns en hel massa fina cykelvägar. På kvällen plockade campingvärden (vi bodde på camping här) fram röken och rökte fisk som vi kunde köpa, en riktigt härlig middag.

Dags för hemfärd men förhoppningsvis är det inte sista gången. Rügen ligger ju bara 4 timmars väg från Sverige och med sina långa vita stränder får man ganska så mycket medelhavskänsla vid Östersjön.

Tyvärr har vi inga bilder från denna resa inte för att vi inte tog några utan en krashad hårddisk inna vi sparat kopor, trist.

 

 

 

 

 

 

www.andiamo.se © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

www.andiamo.se