Det blev Gotland!!

En av de största fördelarna med att ha husbil är att man kan bestämma sig sent, väldigt sent var man ska tillbringa semestern. Denna försommar hade vi resonerat mycket om. Gun-Britt skulle först och främst vara "farmorledig" i Luxemburg ett par veckor. Den första planen vi hade, var att utgå från just Luxemburg på semstern men efter en tid så bestämde vi oss för att i omgångar flyga till Luxemburg och sedan börja semestern från Örebro. Plan två var att åka i Norge och se alla fantastiska vyer som vi sett så mycket bilder från. Allla verkar lyriska över Norge. Det är bara ett krux som vi ser det, vädret!! När man som vi bara har några veckors semester om året så är det vädret det som avgör om semestern är bra eller mycket bra.

  

Vi hängde på vädersajterna innan midsommar och kunde inte föga överraskande se att lågtrycken tryckte på mot den norska västkusten. På lördag kväll innan midsommar så tog vi beslutet att åka till Gotland, där skulle det bli strålande sol i minst 10 dagar. Hittade en överfart på måndagskvällen från Oskarshamn. Nu började packningen av bilen, det är mycket som kan vara bra att ha, någon gång ska jag räkna hur många gånger man springer ut och in och bara lastar i prylar. Färjan gick som sagt på kvällen varför vi tufafde på i makligt tempo. I Söderköping stannade vi för att strosa lite och äta glass så klart, det är väl det man gör här? Vi var i god tid vid färjan så vi passade på att käka lite innan vi körde ombord. Väl över på semesterön så gjorde vi natt direkt vid träffpunkt Gotland. Där har de satt upp skyltar som säger max 6 timmar på parkeringen men det brydde vi oss inte om. Sov som vanligt bra i bilen och vid 09.30 var vi på väg. Vi hade bestämt oss för att spendera den mesta tiden på södra Gotland i år, hade ju 2002 mest varit på Fårö och den östra sidan. Nu var det mulet den första dagen varför vi bilade runt norr om Visby och kikade på diverse attraktioner, som Krysmyntagården, Klintehamn, Lickershamn, Blå Lagunen och Jungfrun. På eftermiddagen kom så vädret som vi hoppats på, solen gick ned så fint i havet då vi slagit läger vid Tofta.

  


Stora Karlsö har det skrivits så mycket om, så att vi trots att vi inte är några naturfreaks gärna ville besöka. Båten ut till ön går från Klintehamn, när vi ändå var på väg söderut så åkte vi förbi hamnen för att köpa biljetter till överfarten. Nu gick inte detta, det var bara telefonbokning som gällde, vi bestämde att vi skulle åka över på måndag efter midsommar. vi tog nu sikte på Sandkvie ställplats utanför Burgsvik för att se om den platsen kunde vara något. Vilken överraskning! Detta måste vara en av Sveriges finaste platser. Vi hann knappt dit förens värden Allan kom och hälsade oss välkommna och han frågade glatt om vi skulle stanna över midsommar? Här hade man en 2-årig tradition att fira midsommar och ett 20-tal bilar hade bokat plats, vi tackade för inbjudan och kunde snabbt konstatera att platsen var perfekt för oss och nu var midsommar "räddat" också. Här på ställplatsen i Sandkvie hade vi några härliga dagar med besök hos våra vänner Bola och Ingela i deras sommarhus i Burgsvik.

  

  

Vi passade så klart på att cykla runt lite i omgivningrana på fantstiska vägar i ett lika fantastiskt väder. Midsommaraftonen firades på ett fint sätt, redan på tidig eftermiddag hjälptes vi åt att klä och resa midsommarstången. Ställplatsens värdpar bjöd på jordgubbstårta till kaffet och till kvällen fanns det helgrillat lamm att njuta av. Det är inte ofta som midsommaraftnar har så fint väder som årets. Det var bara att sitta ute så länge man ville, straxt efter midnatt drog de flesta sig tillbaka och kunde konstatera att det varit en kalasdag. På midsommardagen umgicks vi med våra Burgsviksvänner, även denna kväll var super, när den kvällen gick mot sitt slut tog vi våra cyklar och cyklade tillbaks till Sandkvie för vår sista natt där. På söndagen rullade vi norrut mot Klintehamn för att hitta en plats att stå på och för att ladda inför måndagens Stora Karlsö tur.

  

Vi hittade en superplats med Lilla Karlsö utanför fönstret, bättre utsikt och vackrare solnedgång går inte att få. Det enda som störde var att det var ganska så mycket småflugor just här, var det tången som drog hit dom? Klockan 09.30 avgick Stora Karlsö-båten, överfarten tog cirka halvtimmen och vi var ordentligt förväntasfulla på vad dagen hade att erbjuda. Det som är fint med denna plats är att man helt gratis får en guidad tur på cirka 2 timmar av mycket kunniga och entusiastiska ungdomar. Höjdpunkten var så klart besöket vid fågelberget med tiotusentals häckande sillgrisslor.

  

Vilken upplevelse att få se alla dessa fåglar! Vi var dessutom här vid rätt tidpunkt, det var just nu, men tyvärr bara i skymningen, som alla ungar hoppar nerför klipporna trots att de inte kan flyga. Lite omtumlade hittar dom så småningom sin far ute till havs. Här börjar en lång, lång simtur till södra Östersjön där mamman ansluter. Häftigt. Efetr lunchen kunde vi slappa på stranden någon timme innan båten gick tillbaka till Klintehamn och husbilen som nu rattades till Tofta för vår sista natt på Gotland för den här gången. Tisdagen ägnades åt att spatsera runt i Visby, vi åt en bra lunch men hittade ingen shoppinglust, det kändes faktiskt som om vi kunde ha skippat Visby. Det gör vi nästa gång för visst blir det fler gånger. Vid midnatt var turen över när vi körde upp Hymern på vår garageuppfart.


 

www.andiamo.se © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

www.andiamo.se