Två resor varje sommar!

Precis som tidigare år hade vi en tvådelad semester. Tour de France vägrar att flytta på sig, alltid i juli månad, så vi "tvingas" att ha två semestrar. på sätt och viss trevligt, försommaren ägnades åt Gotland och eftersommaren åt Danmark och norra Tyskland. Ett problem med att vara husbilsfreak är att man inte är hemma så mycket och går då miste om att umgås med vänner på hemmaplan, desto trevligare då att man kan umgås med vänner som bor lite på avstånd. Vi startade vår andra semester med att besöka våra kompisar Picco och Hélèn i Kullavik, efter ett par dagar där så drog vi lite norrut igen. Vårgårda har ju de senaste åren arrangerat världcuptävling för damer. Ett arrangemang som verkligen är trivsamt, vi checkade in på Tånga Hed och lyckades bli bjudna på arrangörsfesten just där. Inte vilken fest som helst, i år var det Joe Labero som stod för underhållningen. Han var kanonbra, överraskade oss med att inte bara trolla utan underhöll med mellansnack som roade.

  

Efter loppet på söndagen rullade vi mot Göteborg, på måndagsmorgonen skulle vi båta över till Fredrikshamn. Väl vid kajen i Göteborg så hittade vi en perfekt ställplats bredvid Ostindienfararen!! Vi hade missat att få iväg ett paket så vi gav oss ut i staden för att hitta en postlåda med stort inkast. Bara något kvarter bort stötte vi ihop med en gammal cykelkompis till Anders, Rudi Scheeler med fru var på minisemester i Götet. De var lite sugna på att se vår Hymer och åtog sig att dagen efter posta vårt paket så vi vände om och fick en trevlig kväll tillsammans i husbilen.

 

 

Måndag morgon bar det iväg till Danmark som vi har semestrat oerhört lite i. Nu skulle det i varje fall bli några dagar. Väl över i Fredrikshamn rattade vi mot Skagen. Vädret var sisådär, alltså typiskt svenskt, vi bestämde att parkera i Skagen och ta cyklarna upp till Grenen. Letade runt efter en parkering, plötsligt blev det trångt, väldigt trångt. Gun-Britt fick hoppa ut och hålla koll. Fasen vad nära det var att vi eller rättare sagt Anders "kilat" fast Hymern mellan två andra fordon. Det var mindre än 3 cm på ena sidan och mindre än 2 cm på andra, puh! Med små, små ratttrörelser lyckades vi ta oss igenom utan att skrapa upp bilen.

Cykelturen och promenaden ut till Grenen blev efter intermezzot riktigt avkopplande. När vi fönstershoppat och lunchat i Skagen tog vi sikte på Lökken där vi hört att man kan stå på stranden. Inga problem att köra ut och sen var det som sagt bara att ställa upp husbilen och börja njuta. Nu sken solen från en klarblå himmel. Blåsten var som vanligt i Danmark, hård, riktigt hård. I lä av Hymern kunde vi dock ha en skön seneftermiddag. Följande dag ägnades åt att slappa och Anders passade på att grensla Treken ett par timmar. Mot kvällningen lämnade vi Lökken och drog söderut. I Thisted landade vi framåt 18-tiden. Bakom en restaurang fann vi en lugn plats och inte långt från denna plats hittade vi en liten fiskebutik där vi inhandlade kvällsmaten.

 

  

Inte en resa utan cykeltävling, på onsdagen startade Post Danmark Runt i Holstebro, vi var så klart plats och kollade start och målgång. Arrangemanget kändes faktiskt lite b. Det positiva var att vi fick se Alexander Wetterhalls debut i stora sammanhang, en debut som visade att han hör hemma i dessa sammanhang.

  

Direkt efter etappen rullade vi i väg mot Tyskland, våra kompisar Mats och Marianne var också ute på husbilssemester. De hade slagit läger i den lilla nordtyska byn/staden Plön! Vi ställde in gps:en men som vanligt hade Gun-Britt koll på kartan samtidigt. Det tog lite längre tid än vi trott men runt 22 kunde vi dela på en flaska vin med Rönndals. Oftast reser vi ensamma men visst är det kul att då och då kunna göra lite semester ihop med likasinnade. Plön kändes väl sådär. Nej vi ville alla ha lite hav och kollade in Bordatlas och styrde mot Hohwacht där vi strosade runt och bara slappade.

  

 

 Anders passade på att cykla en sväng och råkade ut för dubbelpunka och tvingades att lifta tillbaks till ställplatsen. Heiligenhafen är ett vanligt stopp för husbilsfolk, både vi och Rönndals har varit där förr. De var mer begeistrade än oss, troligtvis för att vi alltid haft halvkasst väder när vi stått där. Nu blev det en kväll och efterföljande dag där. Toppen! Tänk att vi missat stranden som bara låg 100 m från ställplatsen! Måste så klart berott på att vädret inte varit bra tidigare.

  

 

Hur som helst blev det en lyckad minisemester tillsammans. Mats och Marianne hade biljetter från Puttgarden och vi hade mer semester kvar. Våra vägar skiljdes, vi satsade på mer nordtyskland. Först hav vid Stein och sedan storstad, Kiel hade en ställplats som låg i hamnområdet. Kilel är väl en sån där typisk stad som vi svenskar alltid passerar. Alltid när man kommer hit är man på väg någonstans. Nu tog vi chansen att se lite av staden som överraskade, det gör nästan alla städer numera! Vi passade på att äta tyskt en sista gång på denna korta vistelse, det var vällagat, mycket och mättande.

 

  

Nu var det Köpenhamn som lockade, vi skulle ju på 40-årskalas i Hvidovre den sista lördagen på semestern. Köpenhamn är en annan sån där stad man oftast bara passerar. Nu skulle det turistas. Efter det att vi lämnade Kiel så var det Fyn som fick ett besök, precis när vi åkt över Lilla Bält så hittade vi vår lilla men fina ställplats i småbåtshamnen i Middelfart. Vi cyklade vilse på en tur som var tänkt att gå strandnära, det blev någon mil extra den eftermiddagen men vad gjorde väl det när man är ledig. Att bara sitta och läsa, slappa och låta tiden gå är en underskattad form av semester, här i Middelfart kunde vi göra detta samtidigt som vi läste på lite om Danmarks huvudstad.

  

Storstäder och husbil funkar faktiskt mycket bättre än man kan tro, ställplatserna är en förutsättning så klart.  Köpenhamn har just en sådan Citycamp vid Fisketorget. När vi närmade oss Köpenhamn tyckte vi att det var onödigt att åka ända in till Citycampen första kvällen. Hade ett tips om att det gick bra att stå i Valbyparken. GPS-kordinaterna var inknappade och det kändes som om vi inte var på någon riktig väg när vi närmade oss vår destination. Hur som helst så gjorde vi kväll här i Valbyparken bara någon halvmil från Köpenhamns centrum. Alldeles ensamma och alldeles fanststiskt lugnt. Den platsen kan rekommenderas. Följande morgon tog vi sikte på city, anlände Citycampen, parkerade bilen på den trånga platsen, blev utsökt bemötta av campingvärden som gav oss kartor och lite tips. Nu gjordes de centrala delarna av Köpenhamn på cykel, det är så man ska uppleva städer. Man hinner ju typ 20 ggr så mycket med så mycket mindre ansträngning. Operan, Christiania, olika designmuseer, Ströget osv. Perfekt turistväder lagom varmt och inget regn, nästan i varje fall.

   

 

  

 

Lördagen skulle Thoms Bay firas på ett kalas i deras hem, det blev till att stå efter gatan den sista natten men vad gjorde det en sådan kväll. Allt var perfekt även om danska är lite knepigt att förstå speciellt efter det att festen kom igång på allvar. Något som också kom i gång på allvar var regnet, årtiondets skyfall över Köpenhamn drabbade festen som tur var det planerat för skandinavisk sommar så vi klarade oss alal torrskodda. söndagen ägnades åt att lyssna på bok-cd under resan till Örebro.


 

www.andiamo.se © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

www.andiamo.se