Tisdag morgon, 1 augusti, fortfarande gråmulet väder och lite småkallt, vi bestämmde oss för att nu ville vi ha lite mer sol och värme. Efter frukosten packade vi ihop och lämnade Alpe d´Huez för denna gång. Resan gick söder ut mot det härliga Provence och det fantastiska området vid Lac de Ste Croix.

Vi hade besökt sjöns norra delar och Grand canyon du Verdon 2002, denna gång stannade vi i det sydvästra hörnet av sjön. Vi fann en ställplats på slutningen ner mot sjön vid den lilla staden Ste Croix-de-Verdon. Utsikten över sjön och var helt underbar. Nu var det varmt och vi tog oss ett svalkande dopp. På ställplatsen som inte var särskilt stor var det trångt och det kom husbilar hela tiden som fick vända efter ett ha tömt gråvattentankar, kemtoan och fyllt på vatten. 
På kvällen promenerade vi i gränderna och lyssnade på en utomhuskonsert.

 
Lac de Ste Croix                                                           Ste Croix-de-Verdon

Nästa morgon började en del husbilar röra på sig och vi kunde byta plats och ställa oss intill kanten. Precis utanför dörren fanns det en härligt doftande häck av rosmarin och en fantastisk utsikt över sjön. Vi bestämde oss för att ta en cykeltur runt hela Lac de Ste Croix en tur på ca 7 mil. Första delen gick vid lavendelfälten, ännu en gång missade vi blommningen före skörden, men doften låg kvar över fälten. En hel del stopp för fotografering och lunch i Lles Salles-sur-Verdon. När vi var som längst söder ut missade vi vägen (hade ingen karta med oss) och i Aups hittade vi en vägkarta och kunde läsa in oss. Gun-Britt var rejält trött och inte blev det bättre av att upptäcka att vi hade gjort en extra sväng på ca 15 km i den kuperade terrängen. 
 
Härliga vyer runt hela sjön                                           Lavendelfältetn var skördade

Väl åter vid husbilen var det skönt med ett svalkande dopp och resten av kvällen sitta och njuta av den vackra utsikten och känna alla härliga dofter i luften.
Nästa dag var Gun-Britt fortfarande trött i benen efter gårdagens cykeltur så dagen ägnades åt sol, bad och att strosa runt i "byn". Man fick bara stå 3 dagar på ställplatsen så vid 18-tiden lämnade vi denna fantastiskt härliga plats och styrde väster ut mot Rhône dalen.
 
Anders vid frukostbordet och jättebuskar rosmarin       Den lilla staden hänger på klipporna ner mot sjön

Vi åkte längs med floden Eygues som slingrar sig fram i dalen med namnet Gorges St May, hundratals meter höga bergskanter på båda sidor om floden. I utkanten av Nyons hittade vi dagens ställplats, vi kom fram runt 21.00. Vid den egentligen ställplatsen fanns det en bom som var stängd för dagen men utanför var vi ett 10-tal bilar som övernattade. Denna ställpltas blev just bara en ställplats, inget turistande för vår del. Nästa dag fortsatte resan upp genom Rhône dalens bördiga landskap och de berömda vingårdarna som producerar Beaujolais och som med Cötes du Rhône gör regionen till en betydelsefull vinproducent. En hel del stopp vid olika vingårdar blev det under dagen, i Lyon stannade vi några timmar och vandrade runt i staden. 
        
Fasadmålning vid en bokhandel i Lyon             En av de många vingårdar vi övernattat vid under denna resa

Mot kvällningen var det dags att plocka fram France passions-kartan igen, vi sökte efter en ställplats vid någon vingård. Det är relativt lätt att hitta dessa och så gjorde vi också denna gång. De gånger vi har stannat vid dessa platser har vi alltid blivit väl bemötta och de vill ju gärna att man provar deras vin och helst köper någon flaska. Även här ville ägaren, en ung "vinodlare", som stolt berättade historien om just sin släktgård och visde upp etiketterna på vinflaskorna som hans mamma målade. Efter lite vinprovning och inköp av några flaskor, fick vi med oss en extra flaska vin till kvällsmaten.
Resan går vidare i vinets tecken denna dag genom Bourgogne som är en av Frankrikes rikaste provinser historiskt, kulturellt, gastronomiskt och ekonomiskt sett. Från vingårdarna i Côte d'Or, Côte de Beaune och Chablis kommer några av världens mest hyllade viner.
 
Beaunes mysiga gränder                                             En fika vid ett av caféerna vid torget

I Beaune gjorde vi ett längre stopp och promenerade i denna mysiga stad, lite shopping blev det också inte bara vin. Vi besökte stadens stolthet Hôtel-Dieu ett hospis som grundades 1443 av kanslern Nicolas Rolin och hans hustru. Efter det hundraåriga kriget led många av Beaunes innvånare av fattigdom och svält, för att mildra effekterna byggdes hospiset vars arkitektur var inspirerat av arkitekturen hos de nordfranska sjukhusen. Paret Rolin bidrog med ett årligt bidrag, vingårdar och en saltgård. I dag anses huset vara en medeltida juvel med sitt vackra mångfärgade taktegel.

   
De fattigas stora sal här fick man ligga fler personer i      Cour d'Honneur och det glaserde takteglet i färg-   varje säng                                                                      starka geometriska mönster

Fram på kvällen anlände vi till Luxembourg till Stefan och Stina, vi tillbringar några dagar hos dem innan det var dags att återvända till Sverige. Ett sista stopp med övernattning blev det i Burg am Fehmarn, på torget.

www.andiamo.se © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

www.andiamo.se